Doesburg is hot!

Door steeds meer mensen wordt Doesburg gevonden en gezien als favoriete bestemming voor een dagje uit of juist een langer verblijf. Wij begrijpen dat wel, want de compacte Hanzestad (ca. 11.000 inwoners) heeft alles mee om de bezoeker te vermaken. Gelegen in een uniek landschap, met een rijke historie en een veelheid aan voorzieningen is Doesburg een fijne, gastvrije plek om heerlijk te genieten!

Hanzestad Doesburg

De geschiedenis van de stad Doesburg gaat terug tot het midden van de 11e eeuw. Strategisch gelegen tussen Oude IJssel en Gelders IJssel groeide de nederzetting steeds verder uit en werd een belangrijk handelscentrum. Toen het in 1447 toetrad tot de Hanze, nam de welvaart in de stad snel toe. Die welvaart zien we terug in de vele monumenten die de stad telt. Het historische centrum is goed behouden gebleven, al vergde dat wel een periode van intensieve restauratie. Het vormt nu een prachtig decor voor een eigentijdse toeristenbestemming.

De omgeving van Doesburg

Als één van de Gelderse Hanzesteden, wordt Doesburg vaak voor een dag of dagdeel bezocht in een combinatie met de steden Zutphen en/of Deventer. Maar ook voor een langer verblijf heeft Doesburg en omgeving veel te bieden. Met het prachtige rivierenlandschap, de nabijheid van bekende natuurparken (Veluwe, Veluwezoom) en als poort naar de Achterhoek, beschikt de stad over een perfect kader voor recreatie en toerisme. De Hanzestad vormt daarmee een populair knooppunt in veel wandel- of fietsroutes. Het is dus niet zo verwonderlijk dat er ook steeds meer verblijfsmogelijkheden in en rond de stad zijn ontstaan.

Doesburg Museumstad

Sinds jaar en dag komen veel bezoekers naar Doesburg voor het bekende Mosterdmuseum. Op het vlak van musea en kunst heeft de stad echter nog veel meer te bieden. Wat dacht je van het Lalique Museum? Dit unieke museum is gewijd aan deze wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar. Of het Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum dat recentelijk Doesburg als vestigingsplaats gekozen heeft? Zomaar een paar voorbeelden van de vele culturele magneten die Doesburg rijk is. Vul dit aan met meer dan 30 galerieën en je weet zeker dat je als liefhebber van musea en kunst gemakkelijk één of meerdere dagen in de Hanzestad door kunt brengen.

Doesburg Winkelstad

Je zou het in eerste instantie misschien niet geloven, maar een kleine stad als Doesburg kan groot zijn in de verscheidenheid aan karakteristieke winkels. In de stad vind je weinig bekende ketenbedrijven. Het zijn vooral winkels waarin de eigenaar aanwezig is en met veel passie een zelf gekozen collectie heeft samengesteld. Winkels met persoonlijkheid, zoals je die in veel kernen niet meer tegenkomt. Het wordt door steeds meer mensen ontdekt: een heerlijk dagje shoppen in Doesburg! 

Het Doesburgse kernwinkelgebied is compact en dus eenvoudig als voetganger te doen. In de zomermaanden is het volledige centrum bovendien autovrij en nooit ver van een parkeerplaats. 

Gastvrij Doesburg

De gastvrijheid van Doesburg voel je meteen bij binnenkomst van de stad. De sfeer is gemoedelijk en er wordt nog gegroet op straat. In de winkels krijg je nog aandacht en in de musea ben je zeker geen nummer. Maar de Doesburgse gastvrijheid ervaar je natuurlijk het meest in de vele horecagelegenheden binnen het stadscentrum (of net daarbuiten).

Kies je voor het oudste café van Nederland, gewoon een koffie to go, een terras met historisch uitzicht of een betaalbaar menu in een sfeervol restaurant? Je vindt het allemaal in Hanzestad Doesburg. Wat je ook kiest: je bent altijd welkom bij lokale ondernemers die van gastvrijheid hun persoonlijke missie hebben gemaakt.